Waerdse Tempel

Waerdse Tempel

 

Locatie:

Realisatie:

Opdrachtgever:

I.s.m.:

Programma:

Capaciteit:

Strand van Luna 1 te Heerhugowaard

2005-2006

Marcel Appelman

Landschapsarchitectuur Alle Hansen

Grote zaal, kleine zaal, multifunctionele foyer, restaurant, VIP-lounge, conferentieruimte.

Grote zaal: ca. 2000 personen , kleine zaal: ca. 300 personen, restaurant: ca.100 personen.

 

De Waerdse Tempel is een multifunctioneel horecacomplex, een combinatie van muziekpodia met ondersteunende ruimten en een strandpaviljoen. Dit wordt ingegeven door de locatie, aan de oever van een nieuw recreatiewater in het park van Luna, een recreatiepark in het knooppunt van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk.

Het poppodium is ontwikkeld ten behoeve van een particuliere initiatiefnemer. In eerste instantie werden er diverse ontwerpen gemaakt voor andere locaties in Heerhugowaard. Uiteindelijk heeft het gemeentebestuur ingestemd met de vestiging in het recreatiegebied, op een locatie die volgens het plan van Alle Hosper bestemd was voor een multifunctioneel zalencentrum.

Naast de twee zalen (voor een brede muziekprogrammering) is er conferentieruimte en restaurant met terras voorzien. De ligging in de luwte van een dijk, aan een kunstmatig strand, maakt de locatie tevens geschikt voor buitenevenementen. Om dit te benadrukken is alzijdig georiënteerde en relatief open gebouw deels in het dijklichaam geschoven.

Het complex kent een eenvoudige opzet: Rondom de grote zaal zijn, met het oog op de geluidsisolatie, de facilitaire ruimten gesitueerd. Alle publieke ruimten sluiten aan op de foyer.

De gevel bestaat uit antracietkleurige betonpanelen, waarin grote cirkels zijn uitgespaard. De kleine zaal en het restaurant bevinden zich in een uit het hoofdvolume geschoven bouwdeel. Hier is een afwijkende gevelbekleding gebruikt van een crème kleurig betonplaat voorzien van een grafische belijning. De cirkels zijn voorzien van reflecterend glas. Zij bieden overdag van binnenuit zicht op het omringende landschap en ’s avonds van buitenaf op de publieke binnenruimtes, waardoor het gebouw overdag neutraal oogt en zich ’s avonds prijs geeft aan de omgeving…..